Ida Cecilia Bergström (1854-1941)

Ida Cecilia är min mormors mor. Hon föddes 30 juli 1854 i Lund, utanför äktenskapet vilket inte var ovanligt vid den tiden, men fortfarande straffbart för modern.

Modern Anna Bergström var född 1824 i Riseberga och hon blev faderlös vid 10 års ålder. Anna flyttar då till Lund och börjar tidigt arbeta som piga.

I släkten har det varit känt vem som är far till Ida Cecilia. Jag har inte funnit några uppgifter i domboken eller i annan dokumentation som styrker det. Fadern hette Lars, en ung juridikstuderande som läste i Lund. En svärdotter till Lars skriver i en bok att Lars ville studera juridik men på grund av en erotisk händelse i sin barndom beslöt han att bli präst istället. Även om Lars ville ta hand om sitt barn så var han säkert inte tillåten att gifta sig med Anna.

När Anna och Lars träffades var Anna 29 år och Lars 17 år. Om deras relation var frivillig från Annas sida eller inte kan man fundera på. Men det var inte ovanligt vid den här tiden att fattiga pigor fick finna sig i vad de mer välbärgade männen ville.

Lars gifte sig senare 1874 och fick tillsammans med sin hustru sex barn tillsammans. Idag finns det inga ättlingar kvar efter dem varför det är svårt att bevisa ett släktskap med hjälp av DNA.

När Ida föds flyttar Anna och Ida från centrala Lund till Norra Vallen där hennes fastrar och bror Andreas bodde. Här är hon bosatt i fyra år. Hit kommer en dag Per Bengtsson som Anna kände sen tidigare. Per studerade till lärare och var klar med sin utbildning. Per frågade Anna om hon vill gifta sig med honom. Efteråt berättade Anna att hon blivit så glad att Per kom och ville gifta sig med honom.

Per kom från Mjällby i Blekinge. Han bytte senare namn till Sellgren. Anna och Pehr har många ättlingar i Bjäretrakten.

Anna och Per gifter sig 13 augusti 1858 i Västra Karup. Ida är nu fyra år.

 

Ida omkring 1870 Ida och min mor Anna
omkring 1923
När min mor växte upp fanns det brev som var skickade av Lars till Ida. Mor han läsa ’Till min älskade dotter Ida’ när Ida fick syn på mors tilltag och kastade breven i spisen. När Lars blev gammal ville han att Ida skulle åka ner och hälsa på honom i södra Skåne vilket hon också gjorde.

Pers första tjänst som lärare är i Ramsjö och sedan Slättaryd och i Glimminge, samtliga i Västra Karup socken.

Ida bor med sina föräldrar och syskon tills hon gifter år 1883 med Lars Andersson. Lars yrke är slaktare. De är först bosatta i Mölhult, Västra Karup under åren 1883-1908.

Under åren 1885-1886 arbetar Amanda Sjöberg som piga här. Amanda gifter sig 1887 med Hjalmar Sellgren, Idas styvbror.

Lars och Ida får två döttrar Alfrida (1886) och Esther (1888).

Idas styvbror Adolf Sellgrens hustru Lovisa Rustan dör 1893. Familjen har fem små barn. Två av barnen Siri Louise och Ally Nathalia får bo hos Lars och Ida.
Siri flyttar till Amerika 1905 och Ally fyra år senare. Sonen Thor har bott i Botkyrka hos släktingar och skrivs in i husförhörslängden den 10 aug 1905, samma dag som han dör av lungsot.

1909 flyttar samtliga till Varan nr 1. Lars dör i juli 1910. Samma år dör Esther i lunginflammation efter att hon hade badat i havet.

Alfrida gifter sig 1918 med Anselm Nore. Anselm är lantbrukare och skall ta över gården i Faritslöv. Året därpå föds dottern Anna, min mor. Anselm drabbas av hjärnblödningar och familjen flyttar upp till Ida i Varan 1922. Anselm dör 1926 av sin sjukdom.

Anselm och Alfrida bröllopsfoto 1918 Alfrida och Esther omkring 1905

 

För att försörja familjen startade Alfrida ett bageri med vetebröd och kakor. Alfrida hade lärt sig baka när hon arbetade på ett konditori i Ängelholm.
Ida och Anna levererade dessa till boende och badgäster i Torekov. När de knackade på hos folk så fick Anna stanna kvar utanför så att de inte kunde tro att hon tiggde. Senare fick Anna en cykel så hon kunde själv leverera bakverken.Kvar i trakten pratar man fortfarande om Alfridas bakverk.Ida dör 1941 och är begravd på Torekovs kyrkogård. I samma grav ligger Alfrida och Anselm.

 

Bouppteckning efter Ida skedde den 2 oktober 1941. Ida levde alltid väldigt spartanskt och hade inte mycket ägodelar. Huset hade sålts till Alfrida och Anselm tidigare.

Möblerna bestod av en säng, en soffa, en skänk, en byrå, två stolar, två bord och en kista. Övrigt är porslin och gångkläder. Summan av tillgångar blev 111 kr.

 

Det här inlägget postades i VI-32 Per Bergström. Bokmärk permalänken.