Mina rötter

 

Jag är uppvuxen på en bondgård i Sankt Sigfrids socken.  som ligger mellan Kalmar och Nybro i Kalmar län.

Min skolutbildning började jag i byskolan. Klasserna var små, c:a 10 elever per årskurs. När mina syskon gick i skolan var det fler årskurser, men när jag gick var det bara t.o.m fjärde klass. Därefter fortsatte grundskoleutbildningen i Trekanten, Ljungbyholm och Nybro.

Jag har arbetat mesta tiden av mitt arbetsliv inom produktutveckling på Volvo Personvagnar. Nu är jag pensionär och njuter av livet.

Mina föräldrar

Min far brukade gården fram till 1961 då han blev sjuk.Det var alltid roligt när släktingar kom och hälsade på och de berättade gärna om de rackartyg de varit med om som unga.

Havreskörd 1958

På bilden till höger sitter min pappa på traktorn och David bak på självbindaren. Min bror, Calle och jag tittar på.

 

 

 

 

Mina föräldrar

Min far Folke föddes 1904 och växte upp på gården och fick tidigt hjälpa till med jordbruket. Han hade sex syskon varav två dog unga i Spanska sjukan.

Min far och min mor Anna gifte sig 1948 i Nydala, Jönköpings län. Bilden till visar hur gården var utsmyckad när Folke och Anna kom hem efter vigseln.

Anna var född i Torekov år 1919. Hon var enda barnet och när hon gått färdigt skolan så försörjde hon sig med att sy och arbeta på postkontor.

Min familj 1956

Jag, Anna, Karl-Erik, Folke och Margareta

 

Mina farföräldrar

Farfar Emil föddes i Borg, Mörlunda, Kalmar län år 1866 och farmor Sofia i Bellö, Jönköpings län. Farmor och farfar flyttade från Mörlunda till Sankt Sigfrid år 1904.

Bilden till höger är Borg i Mörlunda år 1897. Adolf Svensson (farfar Emils far) dog 1889. På bilden står Emils syskon, deras respektive och deras barn.

 

 

 

Höskörd 1915

Höskörd i Sankt Sigfrid. Det är samma fält som bilden ovan med självbindaren. På bilden är det Emil och barnen. Kvinnan på bilden kan det vara deras syster Astrid, född 1897.

Läs mer om Kyrkeryd 1904-1940.

 

 

 

Hessleberg Södergård.

Min farmor är född och uppvuxen på Hessleberg Södergård i Bellö socken, Jönköpings län.

Mina morföräldrar

Anselm och Alfrida Nore gifte sig 1918 och han skulle ta över sina förädrars gård i Faritslöv, Västra Karup. Anselm drabbades av en hjärntumör och dog 1926. Föräldrarna och Anna hade då flyttat upp till Annas mor och mormor i Varan.

Faritslöv 1915

Bilden till höger visar min morfar Anselm och hans föräldrar Carl Hansson och Ana Nilsdotter på gården i Faritslöv, Västra Karups socken.

Varan 1925

Bilden visar min mormors mor Ida Sellgren och min mor Anna. Bilden är tagen på sidan mot vägen. Under min uppväxt så var alltid denna fylld med buskar och blommor.