Ruth (Mather) Anderson

Ruths dotter Louise Mather Griffith har skrivet en intressant biografi om sina föräldrars liv, ’The Odyssey of Paul and Ruth’. En förkortad text återges här. Hela odyssén finns tillgänglig på min hemsida.

Ruth är född 1891 i Slater, Story county, Iowa.
Omkring 1911 bodde Ruth hos sin morbror Carl Seashore och hans fru Roberta i Iowa City. Ruth hjälpte dem att ta hand om familjens fyra pojkar. Mittemot bodde Paul Mather med sin storasyster och svåger Stephen Bush.
Carl Seashore ansvarade för psykologiavdelningen vid universitetet och Stephen för avdelning för romerska språk. Dessa två familjer umgicks och Ruth och Paul blev förälskade.

Vigseln skedde 1912 på Sunnyside, en liten gård utanför Madrid.

De planerade att bosätta sig på Sunnyside men bestämde sig för att efter några år flytta till Cedar Rapids där Paul arbetade som försäljare av livförsäkringar.
Här föddes deras första barn Paul år 1913.

Familjen flyttade vidare till Minneapolis, Minnesota där Paul blev kontorschef för Aetna Life Insurance Company. Här föddes Emma Louise den 21 december 1915.

Första världskriget började i Europa och när USA gick in i konflikten gick Paul med i nationalgardet. Det var spårvagnsstrejker i tvillingstäderna, St Paul och Minneapolis det året och Paul inkallades i tjänst.

Eftersom det var svåra tider så fick familjen flytta runt efter var arbeten fanns. De stannade några år för att sedan flytta vidare. Platser de var bosatta på var Wellman, Des Moines, Cedar Wallaey i Iowa. Vidare Pinceton i Indiana och Defiance i Ohio. Sedan tillbaka till Madrid, Kanawha och Forrest City i Iowa.

Ruth fick lunginflammation och dog på sjukhuset i Mason City år 1936.

Paul gifter om sig år 1937 med Millicent Bush. Dottern Patty är då fem år. Paul och Millicent skiljer sig sedan. Paul dör 1950 i Iowa.

Weblänkar

 

Det här inlägget postades i (fbb) Ruth (Mather) Andeson. Bokmärk permalänken.