Farfar Emils 100 kusiner från Målilla och Mörlunda

Rubriken stämmer inte riktigt men hittills har jag hittat nästan 100 kusiner. Farfars far Adolf Swensson i Borg, Mörlunda hade 8 syskon. Farfars mor Anna Lovisa Sjöstrand Johansdotter från Emmenäs, Målilla hade 7 syskon. Av dessa utvandrade 11 syskon till Nordamerika. Dessutom utvandrade ytterligare 6 barn till de syskon som var kvar i Sverige.

I början av 1960-talet så dök det upp en släktbok i brevlådan. Den var skriven av kusinerna Sjöstrand och Seashore och hette ”En smålandssläkt under 200 år”. Jag var då en ung pojke, bosatt i en liten by mellan Nybro och Kalmar. Boken fann jag väldigt spännande och ritade ett släktträd på smörgåspapper med alla generationer. Trädet blev nästan 10 meter långt. För mig var då Amerika något både skrämmande och spännande, dessutom pratade de ett språk som jag inte kunde använda.

Jag har släktforskat i snart 30 år. Nu när jag är pensionär har jag äntligen tid att försöka ta reda på vad som hände dessa emigranter. De första som emigrerade kom till ett outforskat land och blev pionjärer. När Sjöstrand/Seashore skrev släktboken skedde forskningen i Sverige genom personliga besök på pastorsexpeditioner. Idag finns det databaser både i Sverige och USA med information. Dessutom finns det ibland tidningsartiklar, biografier och dagboksanteckningar tillgängliga som gör sökandet ännu mera spännande.

 

T

Det här inlägget postades i (BD) Emil o Sofia Adolfsson. Bokmärk permalänken.